Biztosítéktábla tisztítása, javítása - Akkumulátor oldali biztosítéktábla (1995+)


Alany: Nyirkos '95-ös 2.9 V6 12V Cologne Scorpioja


1. Az akkumulátor sarukat vegyük le, és hogy könnyebben hozzáférjünk a táblához, vegyük ki az akkumulátort.

2. A táblát két darab 10-es csavar tartja. Csavarjuk ki őket.

3. A tábla tetejét levéve, vegyük ki a reléket, hogy ne sérüljenek meg, amikor oldalra döntjük a táblát.

4. Nyissuk szét a táblát (a két oldalán találhatóak a tartófülek).

5. A táblát a jobb oldalára döntve kihúzhatóak a csatlakozók (a hosszuk és az elhelyezkedésük miatt felesleges felírni a sorrendet, mert mindegyik csak a saját helyére hajlandó belemenni; - azért a színeket felírtam, biztos, ami biztos).

6. A pozitív saru csatlakozójából kössük ki a biztosítéktábla alsó részébe menő kábelt, így a tábla kiemelhető.

7. A tábláról most már könnyen kicsavarozható a pozitív saruhoz menő kábel egy 13-as csőkulcs segítségével.

8. Szedjük ki a maradék biztosítékokat.

9. A biztosítéktábla oldalán található fülek enyhe összenyomásával a rétegelt rész kiemelhető (így kapunk egy 6+1 rétegből álló táblát, és a tábla tetejét, amin keresztül csatlakoznak a relék és a biztosítékok).

10. A rétegelt tábla szétszedése a két oldalon lévő fülek széthúzásával történik. Óvatosan, rétegenként függőleges irányba felfelé húzva távolítsunk el egy-egy réteget (az egyszerűség kedvéért érdemes egyesével szétszedni).

11. Tisztítsuk meg mindkét oldalát (én Kontakt 60, majd Kontakt WL, és végül Kontakt 61-et használtam), a rétegeket, és ha szükséges a rézlapokat és csatlakozókat is (bronzkefét használtam a rézhez).

12. Fordítsuk fejre, majd a kimart részekre illesszük be a következő réteg tetején található rézlapokat-rézcsatlakozókat.

13. Ismételjük meg a folyamatot az összes réteggel, és fordított sorrendben rakjuk össze (a lapok számozottak, a levétel sorrendje 1-2-3-4-5-6, visszafelé pedig a 6-ra illesszük az 5-öt, majd a 4-et, és így tovább…). *

14. Ha a rétegek készen vannak, pattintsuk vissza őket a két műanyag fül széthúzásával a tartólapra, majd helyezzük vissza a 3 darabból álló csatlakozófelületeket (ez kicsit pepecselős, mert a rétegenkénti réz csatlakozók nem túl stabilan állnak, és elég nehéz ráilleszteni a műanyagot). Tegyük vissza a felső műanyag lapot is (amin keresztül a relék és biztosítékok csatlakoznak).

15. Tegyük a helyükre a biztosítékokat (a reléket érdemes akkor visszahelyezni, mikor már a helyén van a tábla).

16. Csavarjuk vissza a 13-as csőkulccsal az akkumulátor pozitív sarujának csatlakozóját, ismét a jobb oldalára fordítva dugjuk vissza a csatlakozókat a tábla aljába, csavarozzuk vissza a helyére a két 10-es csavarral, majd kössük vissza a sarura a biztosítéktábla csatlakozóját.


* Megjegyzés: A letört vagy megégett lábakat én levágtam, majd fémtisztára csiszolva beletoldottam forrasztással méretre vágott és reszelt rézlapokat. Ahol így kicsit megvastagodott a toldott résznél a rézlap mérete a következő (illetve összeillesztésnél az előző) lap aljából az adott helyen kimartam egy kb. 1 mm-nyi vastag műanyagot, hogy normálisan felfeküdjenek egymásra a rétegek.


A biztosíték tábla szétszedése képekbenÍrta: Nyirkos

Ugrás az oldal tetejére