Hátsó fékbetét csere (összes évjárat)


Alany: Driver '95-ös 2.0 16V Ghia Scorpioja


1. Ékekkel támasszuk meg a két első kereket elölről és hátulról is (féltégla is megteszi). Lazítsuk meg a kerékcsavarokat. Emeljük fel a Scorpit, bakoljuk alá és vegyük le a kereket.
2. Tisztítsuk meg a rozsdától, portól a féknyerget és csavarjait.
3. 13-as racsnis kulccsal a két hátsó rögzítőcsavart lazítsuk meg és szedjük ki. Ha elforog akkor 15-ös villáskulccsal tudjuk megtartani a mozgó részt.
4. Engedjük ki a kéziféket.


5. Kis mozdításokkal emeljük le a féknyerget a betétekről és a tárcsáról, vigyázva a fékcsőre. Ha nem megy apró ütésekkel segíthetünk de közvetlenül kalapáccsal semmiképp ne üssük!
6. A fékdugattyút jobbra csavarással lehet visszaállítani alaphelyzetbe, hogy az új fékbetét beférjen. Célszerszám híján laposfogót szétnyitva a dugattyú bemarásaiba téve lassan vissza tudjuk forgatni, ügyelve a porvédő gumi épségére.

  A gyári célszerszám:(A kép a www.fordscorpio.co.uk -ről származik)


7. Mielőtt az új fékbetétet a helyére illesztenénk, a féknyergen a felfekvő felületeit (oldalt) meg kell tisztítani egy csavarhúzó segítségével a külső és a belső oldalon is és nagyon kevés zsírral megkenni, így a betét a kopásakor könnyen tud mozogni és nem ragad be.
8. Helyezzük be az új betéteket és a nyerget emeljük majd engedjük rá. Ha a dugattyút eléggé visszacsavartuk könnyen rámegy a betétekre.
9. Ellenőrizzük a nyereg tetején lévő fémlemezt, hogy a helyén van-e, ez tartja a betéteket függőleges irányban.


10. Csavarjuk vissza a két hátsó rögzítőcsavart 13-as racsnis kulcs segítségével, a mozgó részt 15-ös villáskulccsal tartsuk ellen.
11. Mozgassuk át kézzel a féknyerget és a fékpedált nyomkodjuk addig míg felkeményedik. Ezzel a dugattyú és a betétek beállnak a helyükre. Mostmár a kéziféket is behúzhatjuk.
12. Ellenőrizzük a csavarokat és ha minden a helyén van kellően meghúzva, tegyük fel a kereket.A cikk írásakor (2006. március) a hátsó fékbetét garnitúra ára:
Olasz - 5300 Ft
Gyári minőség - 18000 Ft

Figyelem!
Az új fékbetét még nem lassítja tökéletesen az autót, jópár használat után éri csak el a maximális fékező tulajdonságát!

A fék javítását nagy körültekintéssel célszerű végezni és mindenki saját felelősségére teszi!

Jó munkát!


Írta: Driver

Ugrás az oldal tetejére