Első fényszórók tisztítása (1995+)


Alany: AttaBa '97-es 2.3i DOHC 16V Ghia Kombi Scorpioja


Bevezető

A békuci lámpáját igen egyszerűen lehet szétszedni, szerintem még a régi Scorpionál is könnyebben.

Hogy követni tudjátok az eseményeket, készítettem pár fotót. Ezeken éppen a jobb oldali lámpicsekről van szó, remélem, azért akinek a másik oldallal van nyűge, azért nem esik kétségbe!


Művelet

1. Először is el kell távolítani a lámpa melletti buborékot, amit 3 torx-os csavarral rögzítettek.2. Ez ugyebár semmi extra, ha lent van, léphetünk tovább, jöhetnek a műanyag rögzítő peckek, amikből 4db van. Kettő rögtön látható.3. Kettő egy kissé jobban el van bújva.4. Különösen az egyik alsó, amit vagy az indexbúra eltávolításával, vagy ügyesen a lökhárító alá benyúlva érhettek el. Nekem éppen kint volt az index.5. Mind a négy pecket vagy erős ujjunkkal, vagy egy csavarhúzó segítségével emeljétek meg, ha kell, közben nyomjátok befelé a burát, hogy ne szoruljon annyira, nehogy letörjön. Ha ez megvan, egy kissé eltávolodik már ilyenkor is a bura:6. Óvatosan lehet mozgatni kifelé az egész üveget, DE vigyázzatok, nehogy egy pillanatra is elengedjétek, mert esetleg megindulhat olyan gyorsan, hogy kibillen a kezetekből, leesik a földre, aztán már törik is az üveg. Fogni és támasztani egész végig!7. Már csak szépen kifelé kell húzni, és kész is. Így néz ki a lámpa csupaszon:8. Ez meg az üvegbura maga:Lehet pucolni, de vigyázz! A tükröt semmi esetre se pucold meg pl. ablaktisztítóval, vagy egyéb szerrel, mert úgy járhatsz, mint én. Talán látni, hogy egy kissé fekete foltos a foncsor. Mivel ez a tükör műanyagra van foncsorozva, a tisztítószer egy kissé feloldotta. Csak száraz, puha ronggyal, nagyon finoman töröld le, igazából úgyis az üvegbura belső fele az, ami nagyon poros!

9. Összeszerelésnél a vezetőket illeszd először.10. Aztán jó erősen vissza kell nyomni a burát a helyére, hogy mind a 4 pöcök bekattanjon a helyére. Lehet gyönyörködni a végeredményben!


Figyelem! A fenti műveleteket mindenki csak a saját felelősségére hajtsa végre, a szerző a műveletek során elszenvedett esetleges sérülésekért, meghibásodásért semmiféle felelősséget nem vállal!


Írta: AttaBa