Lengőkarok cseréje (összes évjárat)


Alany: Andris (Kilroy) 2.5 TD Scorpioja

Évjárat: 88/06 >> 93/07; Motor: SFA; SFB; Jellemző: Lépcsős hátú
Típus: 2.5 TD; DIESEL 2498; Henger: 4; LE/KW: 92/68; Alváz: GGE


Szükséges szerszámok

24-es, 19-es kulcsok, 500g-os kalapács, kis satu, asztalos szorító, emelő, bakok, egy pici folyékony szappan, egy hosszú póló (mert a fél s*ggem végig kilógott, ahogy ott térdeltem ).


Vágjunk bele

Először is ki kell lazítanunk a stabilizátort (24-es kulcs), a kereket teljesen ki kell tekerni balra. Ajánlatos használni egy IFA kerékkulcsot, mert jól meg van húzva.A stabilizátor anya.A stabilizátor anya.Mostmár felemelhetjük az autó elejét. Mindkét oldalon fel kell bakolni.Kilazíthatjuk a lengőkar csavarját (19-es kulcs), és óvatosan üssük ki a helyéről (500g-os kalapács). Nekem úgy jött ki, hogy jól odasóztam neki, és elindult kifelé. Aztán a túloldalon crowafejjel kitekertem, mert a menet megakadt, és nem akartam szétcs*szni.A gömbfej anyáját is leszedhetjük (19-es kulcs).1 - gömbfej, 2 - lengőkar, 3 - stabilizátor.A lengőkart határozott, de nem túl erős ütéssel üssük lefelé, vigyázva a fékvezetékekre.A lengőkart belül megfogva, és a féktárcsát is jól megmarkolva húzzuk le a stabilizátorról, előre fele lendítve (a keréktárcsát nyugodtan lehet mozgatni ).Nézzük meg mennyire jók az utak...A szilentperselyeket kicsit kenjük be folyékony szappannal (van olyan lengőkar is, amiben benne vannak a perselyek).Lengőkar persellyel.Lengőkar persellyel.A perselyt tegyük bele a lengőkarba. Én satut és egy asztalos szorítót használtam. Először nyomjuk bele az alsó részt a satuval...Majd fordítsuk meg, és az asztalos szorítóval rögzítsük a már betett felet. Végül satuban préseljük bele a perselyt a lengőkarba.A beszerelés fordítva történik. Először alulról tegyük a helyére a gömbfejet, rögzítsük az anyával. Másodszor játsszuk a helyére a stabilizátor perselyeit (ugyanúgy, mintha kifelé szednénk). Harmadszor a lengőkar belső perselye kerül a helyére. Nem fog teljesen bemenni.Tegyük fel a kereket, és engedjük le az autót. Ha leengedtük a belső persely rögzitőcsavarja pont a helyére kerül (ha jól csináltuk). Nálam kicsit mozgatni kellett a kereket, hogy a furat a helyén legyen. Majd üssük vissza a csavart, és jól húzzuk meg mindet. Nem árt később utánahúzni.És vegül, amit megspóroltunk a szerelőtől, elmehetünk futóműbeállításra, de nekem nem is kellett... Ami marad meg jól költsük el a mi kis szemünk fényére (fehér index, meg polírpaszta, meg szilikon, meg egy fagyi, meg esetleg egy új baseballsapka, mert olyan olajos lettem, hogy dobhatom kifelé )Na, hírtelen ennyi volna a bal első lengőkar cseréje. Köbö 30-35 perc meló, és újra autózhatunk. Jobb oldalon is ugyanez a szisztéma, csak ott minden fordítva van.
Hahah


Az itt leírtakért felelősséget nem vállalok. Tehát, ha valaki árokban köt ki, akkor ne engem üssetek. Ha meg mégis sikerül, akkor jó utat kívánok (amúgy meg szeretem a sört ).

Üdvözlettel: Kilroy (ScorpiosAndris)


Írta: Kilroy (ScorpiosAndris)

Ugrás az oldal tetejére