Olajcsere


Alany: Driver '87-es 2.0 karburátoros Scorpioja


Bevezetés

Nos, ami ezt a műveletet illeti nem túl nehéz végrehajtani, otthon is megtehetjük. Nem muszáj szerelőhöz vinnünk az autót. Fél évente vagy 10.000 km-enként végre kell hajtani. A motor meg fogja nekünk hálálni!


Műveleti sorrend

1. Elsőként be kell szerezni egy olajszűrőt.
2. Majd 3.75 liter az eddig használt viszkozitásúval megegyező olajat.
3. Hasznos eszköz lehet az olajszűrő menetes lecsavarásának megindításához segítségünkre levő szorító lánc.
4. És hogy ne károsítsuk környezetünket, ezért valamilyen edény- vagy kannaféleség, amibe a fáradt olajat leengedhetjük (M*l benzinkutakon le lehet adni a fáradt olajat! - csak ott, ahol gáz feltöltő nincs kiépítve).
5. Olajsarat távolítsuk el tisztítóolajjal.


Mindez a gyakorlatban

Előkészítettük a terepet. Megvolt az új olajszűrő, 5 liter 15W-40-es motorolaj, a szorító lánc, a 20 literes marmonkanna és a fáradt olajat befogadó tál is. Meleg motorral beálltunk az aknával ellátott autószerelő műhelybe. Az olajleeresztő csavart kicsavartuk, és leengedtük a benne lévő olajat. Majd tisztítóolajat öntöttünk a motorba. Ezt követően a gyújtáskábelt levéve párszor ráindítottunk az önindítóval, hogy forgassa át egy kicsit a motor a benne lévő tisztítóolajat. Miután azt is leengedtük kicsavartuk a régi olajszűrőt, és a helyére betettük az újat. Majd betöltöttük a 3.75 liter friss motorolajat. És ezzel végeztünk is.

A fáradt olajat a már említett marmonkannában elvittük a legközelebbi M*l benzinkúthoz.

Alapvetően gyerekjáték. Hibalehetőség leginkább a leeresztő csavar berohadása lehet, vagy esetleg, hogy a régi olajszűrő menetét nehezen tudjuk megindítani...


Képek

Az eszközök Az új olajszűrő
Az olajszűrő helye Az új olajszűrő betéve


Megjegyzések

1. Olaj mennyisége: benzines OHC/DOHC 3.75 liter; V6 4.5 liter; dízel 5.6 liter szűrővel.
2. Ajánlott olajminőség: benzines API SF/CD, SG/CC vagy SG/CD; dízel API SE/CD, SF/CD vagy CD. A kifejezetten dízelmotorokhoz gyártott motorolajok (pl. CD) nem alkalmasak a benzinmotorokhoz! Jobb minőségű olaj viszont használható (pl. SF/CD helyett SG/CD). Utántöltéshez lehetőleg azonos fajtájú olajat kell használni.
3. A gyár a következő viszkozitású olajakat ajánlja a motor kenéséhez: -20 és +30°C között SAE 10W-30 és SAE 10W-40; -20°C alatt SAE 5W-30; +30°C felett SAE 15W-40 és SAE 20W-50.
4. Ajánlott a leeresztő csavar tömítőgyűrűjét is újra cserélni olajcserék alkalmával.


Írta: Driver & Poetry

Ugrás az oldal tetejére